Johann Sebastian Bach
(Eisenach, 21 maart 1685 - Leipzig, 28 juli 1750)

Bach is het hoogtepunt van de muzikale barok

Een componist van ongehoorde zeggingskracht en een ontzagwekkend groot oeuvre. Daarnaast was hij organist, klavecinist en violist.

Zijn werk is een hoogtepunt van de barokmuziek en bevat talloze cantates, motetten en grote werken zoals o.a. het Wohltemperierte Klavier, Die Kunst der Fuge, de Hohe Messe, het Weihnachts-Oratorium, de Johannes Passion en de Matthäus-Passion.

Deze laatste schreef hij voor de Goede Vrijdag. De bijbelhoofdstukken 26 en 27 van het Matteus-evangelie vormen de basis en worden door de evangelist gereciteerd. Tussendoor wordt het leven van Jezus’laatste dagen overdacht in nieuw geschreven teksten van Bachs vriend Picander. De opzet van de passie is dubbelkorig, twee orkesten en twee koren. In het openings- en slotkoor van het eerste deel klinkt een koraalmelodie welke meestal door een jongenskoor wordt gezongen.

De eerste uitvoering vond vermoedelijk plaats tussen 1725 en 1729. Felix Mendelssohn herontdekte het werk in 1829. Hij dirigeerde een bewerkte versie. De eerste uitvoering in Nederland was in 1865 in Rotterdam. Pas in 1925 was de Matthäus-Passion met het Concertgebouw Orkest, o.l.v. de vermaarde Willem Mengelberg vanuit het Concertgebouw te horen. Daarna begon de grote triomftocht door Nederland.

De Matthäus-Passion is het allerbeste ooit geschreven. Punt!
Govert Jan Bach (2016)